La nostra pedagogia: l'experimentació i la vivenciació com la millor eina d'aprenentatge
A l’escola bressol "Mans manetes" es dóna valor educatiu a tots els moments i seqüències d’activitats. Una gran part dels objectius de l’educació infantil es porta a terme a través de les situacions de la vida quotidiana i la cura personal de l’infant: higiene, menjar, descans, etc. En aquests moments els infants realitzen activitats de descoberta, d’experimentació, de manipulació de construcció, de moviment, de recreació, de representació, de comunicació i de convivència.
Les relacions personals són un eix fonamental en l’educació. A partir del contacte interpersonal l’infant incorpora els models i valors culturals, i adquireix les habilitats socials necessàries per desenvolupar-se com a membre de la societat. S’estableix una veritable xarxa de relacions personals en diàleg constant: relacions entre infants, grans i petits, que es coneixen, s’interessen els uns pels altres i es respecten mútuament; relacions entre infants i persones adultes; relació directa i permanent entre els i les professionals i les famílies.
A més a més s’ofereix atenció personalitzada i vida social de manera equilibrada. L’escola proporciona als infants la primera experiència de socialització fora del marc familiar. La convivència promou actituds de respecte i de responsabilitat envers els altres. Cada infant és atès de manera individualitzada, valorant la seva història i el seu bagatge personal. La intervenció singularitzada permet oferir a cadascú els reptes i els ajuts que necessita per tal d’aprendre i desenvolupar-se de forma harmònica.
L’educació dels infants és cosa tant de l’escola com de les famílies, per aquest motiu la relació entre els dos contexts ha de ser molt estreta. La família ha d’interessar-se, participar i implicar-se íntegrament en el context escolar. D’aquesta manera es pot treballar conjuntament família i escola per aconseguir un desenvolupament integral de l’infant.Així doncs l’escola bressol Mans Manetes té molt en compte la importància de la comunicació amb les famílies, per aquest motiu, hi ha molts canals de comunicació: l'agenda diària, l'àlbum viatger, la pàgina web, la projecció fotogràfica, la documentació d'espais i les entrevistes amb les famílies.
1. QUÈ TREBALLAREM, COM I QUAN?
Totes les activitats que es fan a l’escola bressol tenen un valor educatiu i estan pensades per tal de:
→Oferir una atenció personalitzada respectant el ritme individual de cada infant.
→Crear un entorn acollidor amb una distribució de l’espai i del temps que permeti a l’infant desenvolupar les seves capacitats.
→Afavorir un context socialitzador a partir de la convivència, les relacions entre infants i també amb els adults i les famílies.
1.1 ACTIVITATS DE LA VIDA QUOTIDIANA:
- Alimentació
- Higiene. Control d’esfínters
- Descans
- Ordre / convivència
- Concentració i atenció
A totes aquestes situacions se les denomina rutines, en el sentit que es tracta d’activitats que es realitzen cada dia, de manera estable i generalment molt pautades per l’adult.
Aquestes activitats relacionades amb la cura d’un mateix, tenen com a finalitat fer avançar l’infant cap a la seva pròpia autonomia i cap a la configuració d’una autoestima positiva.
Per aconseguir aquesta autonomia nosaltres li hem de facilitar el camí i hem de confiar amb ell. Facilitar el camí vol dir, per exemple posar-li roba adient o roba que ell reconegui ( sempre les mateixes tovalloles, les mateixes sabates, entre d’altres)
Confiar amb ell vol dir, deixar-lo que provi fer les coses ell sol encara que estigueu convençuts de que no ho aconseguirà, la frustració de no aconseguir-ho l’ajudarà a provar-ho de nou i a créixer.
1.2 ACTIVITATS DE JOC I APRENENTATGE:
Metodologia:
- Els racons de joc
Organitzar l’espai de la classe per racons de joc és una estratègia pedagògica, una forma de distribució en espais diferents on s’hi troben diversos materials perquè els infants, puguin desenvolupar la seva activitat. El treball per racons respon a la importància educativa del joc en aquestes edats.
Alguns d’aquests racons: música, biblioteca, família, emocions, estació de l’any, nines, cotxes, cuina, entre d’altres.
- Activitats dirigides per la mestra:
- Bon dia
- Psicomotricitat
- Llenguatge verbal: contes , àlbum de fotos, parlar en rotllana, entre d’altres.
- Llenguatge musical: cantar cançons, ballar danses, audicions, jocs de falta, instruments musicals, caixes de música, entre d’altres.
- Llenguatge plàstic: safates d’experimentació, manipulació de diferents aliments i textures com per exemple iogurt, farina, sucre, magrana, entre d’altres. També farem creacions amb pintura, diferents colors, guixos i enganxar gomets.
- Llenguatge matemàtic: Joc heurístic.
- Altres activitats manipulatives: capsa del tacte, vista, mirada i olfacte, caixa dels sons, entre d’altres.
- Activitats i festes populars: Castanyada, Nadal, Carnaval, Sant Jordi i tot tipus de dies que requereixin una celebració com per exemple el dia dels drets dels infants.
- Aniversaris: fent que el nen sigui el protagonista. Aquell dia es decorarà una corona i el nen o nena bufarà l’espelma mentre cantem la cançó d’aniversari feliç.
- L’àlbum viatger: aquesta eina serà un recull de fotos tant de l’escola com de casa, així doncs, quan l’infant acabi la seva etapa a la llar d’infants tindrà un bonic record.
- Joc heurístic – Posem a l’abast dels infants diferents materials distribuïts amb cert ordre i amb una quantitat determinada. Aquests materials són diferents a les joguines a les quals estan acostumats i poden ser: anelles de fusta, cadenes, tubs de mànega, pots de llauna... Aquest joc els proporciona unes experiències molt riques i variades on l’infant descobreix i comprova les relacions entre els objectes i les seves qualitats a partir de les accions que fa sobre ells.
Aquest joc també potencia la capacitat de concentració i permet als infants l’exploració d’objectes, combinar-los lliurement...
Les diferents sessions consten de dues parts:
La primera, d’experimentació amb el material, on generalment de manera individual, amb gran concentració i sense la intervenció de l’adult, els infants exploren els objectes, els combinen i en descobreixen les possibilitats.
La segona, de recollida, on l’adult intervé més directament utilitzant el llenguatge per animar a recollir; anomena els objectes i verbalitza aquelles propietats, accions, nocions (espacials, de quantitat, mesura, temps, etc.) que sorgeixen a partir del joc; els infants s’exerciten en la selecció i classificació del material alhora que van refermant mentalment les seves descobertes. La mestra està asseguda a la cadira, al mateix lloc on ha estat durant la sessió, mostra les bosses obertes i disposades de manera que els infants els sigui fàcil accedir-hi per ficar l’objecte. L’adult ha de tenir-les a l’abast i poder controlar-les.
"Me lo contaron y lo olvidé. Lo vi y lo entendí. Lo hice y lo aprendí".
Confucio
Història del projecte
En aquesta part pots descriure la història del projecte i donar raons per a la seva creació. Convé anomenar els punts importants del projecte així com tamb a la gent que hi va participar .
Els nostres usuaris
Aquí pots descriure un usuari típic y per què aquest projecte és important per a ells. Això motiva als visitants per a què tornin ala seva pàgina web.